Wat doet een thuisbatterij precies? Alles wat u moet weten.

De energiewereld verandert razendsnel. Steeds meer gezinnen kiezen voor zonnepanelen, maar wie écht maximaal wil besparen en onafhankelijker wil worden van het energienet, kijkt vandaag ook naar een slimme uitbreiding: de thuisbatterij.

Toch is het voor veel mensen nog onduidelijk wat een thuisbatterij nu precies doet. Is het een soort grote powerbank? Slaat het écht zoveel energie op? En wat heb je eraan in de praktijk? In deze blog leggen we het stap voor stap uit.

Wat is een thuisbatterij?

Een thuisbatterij is een opslagsysteem dat u meestal combineert met zonnepanelen. Terwijl uw zonnepanelen overdag energie opwekken, gebruikt uzelf maar een deel daarvan meteen. Wat u op dat moment niet verbruikt, zou normaal gezien terug op het net gaan.

Een thuisbatterij voorkomt dat. Ze vangt het overschot op en bewaart die stroom voor later, bijvoorbeeld ’s avonds, wanneer de zon onder is maar nu nog veel elektriciteit nodig heeft.

Hoe werkt het precies?

Het principe is eenvoudig:

Op die manier verhoogt u uw zogenaamde zelfconsumptie, het percentage van de eigen opgewekte stroom dat u ook echt zelf gebruikt. En hoe hoger dat percentage, hoe meer u bespaart.

Wat kunt u allemaal doen met opgeslagen energie?
  • Verlichting gebruiken in de avond
  • Koken op inductie
  • Elektrische auto opladen
  • Warmtepomp of airco laten draaien
  • Laptop, tv of andere toestellen gebruiken


In plaats van die stroom van het net te halen (waarvoor u moet betalen), gebruikt u stroom die u eerder gratis heeft opgewekt.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Diensten

Extra links